WinampSŁUCHAJ ONLINE
Interwencyjny telefon: (+48) 570-930-930 Telefon na antenę: (32) 775 22 22
Napisz do nas: antena@radiofest.pl
Znajdź nas na: facebook.com/festradio

04.03.2023Piekarnik parowy – jak działa? Czy warto go kupić?

Piekarnik parowy – jak działa? Czy warto go kupić?

 
W sprzedaży pojawia się coraz więcej urządzeń AGD, które pomagają w przygotowywaniu zdrowych i lekkostrawnych potraw. Jednym z nich jest piekarnik parowy, który umożliwia pieczenie bez dodatku tłuszczu. Jak działa taki piekarnik? Czy warto w niego zainwestować?

Na czym polega pieczenie na parze?

 
Piekarnik parowy działa na zasadzie konwencjonalnej metody ogrzewania. O co chodzi? Polega ona na tym, że ciepło powstaje nie tylko z rozgrzanego powietrza, ale po części również z pary wodnej. Piekarnik parowy pełni te same funkcje, co zwykły piekarnik elektryczny, ale dodatkowo umożliwia pieczenie z dodatkiem pary.
 
Co oznacza pieczenie parowe? Możliwość przyrządzania smacznych potraw o intensywnym smaku i aromacie, pełnych cennych wartości odżywczych.
 
 
 
 
Piekarnik elektryczny Kernau KBO 1280.1 TC Gun Metal
(źródło: http://maxelektro.pl/produkt/piekarnik-elektryczny-kernau-kbo-12801-tc-gun-metal,20360)
 

Piekarnik z funkcją pary, generatorem czy sous vide – który wybrać?

 
Na rynku znajdziemy kilka rodzajów piekarników parowych. Każdy z nich można wykorzystać do pieczenia tradycyjnego lub z użyciem pary. Różnią się one jednak sposobem działania. 
 
  • Piekarnik z funkcją pary – to najprostszy piekarnik parowy – skąd para? W komorze urządzenia jest specjalne wgłębienie, do którego wlewa się wodę. Pod wpływem wysokiej temperatury woda zamieni się w parę wodną. Dostępne są również piekarniki, które nie mają wgłębień, a specjalne pojemniki na wodę. Zwykle są one ukryte pod specjalnym pokrętłem. Wystarczy zatem nacisnąć pokrętło, wysunąć pojemnik i nalać do niego wody. Następnie w czasie pieczenia woda trafi na dno komory za pomocą specjalnej rurki.
  • Piekarnik z generatorem pary – w takim urządzeniu para wodna jest wtłaczana do komory pieczenia przez specjalną dyszę. Skąd woda się bierze w takim urządzeniu? Zazwyczaj wlew do generatora znajduje się na panelu sterowania i to właśnie tam musimy wlać odpowiednią ilość wody. Taki piekarnik można wykorzystać zarówno do pieczenia tradycyjnego, jak i na parze, a także połączyć obie te funkcje.
  • Piekarnik sous vide – to najbardziej zaawansowany piekarnik parowy. Ze względu na wielofunkcyjność nazywany jest często piekarnikiem 4 w 1.
 
W sprzedaży dostępne są też piekarniki parowe, które wymagają podłączenia do źródła wody, ponieważ nie są wyposażone w żadne wgłębienia, pojemniki i szuflady. Takie rozwiązanie jest bardzo wygodne, ponieważ piekarnik sam pobiera właściwą ilość wody w odpowiednim momencie pieczenia. Jest to jednak bardzo drogie rozwiązanie. 
 
 
Piekarnik elektryczny Whirlpool AKZ9 7940 NB
(źródło: http://maxelektro.pl/produkt/piekarnik-elektryczny-whirlpool-akz9-7940-nb,19804)
 

Do czego służy piekarnik parowy?

 
Zastanawiacie się, po co kupować piekarnik parowy? Ponieważ jest wielofunkcyjny. Można go wykorzystać do pieczenia tradycyjnego oraz do pieczenia z dodatkiem pary wodnej. Poza tym taki piekarnik wyposażony jest w wiele innych funkcji pieczenia, m.in. termoobieg, grill, rozmrażanie, podgrzewanie żywności, fermentację, nawilżanie, gotowanie na parze, regenerację parową, a nawet sous-vide.
 
Funkcja parowa w piekarniku pozwala na przygotowanie rozmaitych potraw, m.in.:
  •     Mięsa – np. kurczaka, bekonu czy pieczeni wołowej. 
  •     Ryb – np. łososia czy dorsza.
  •     Warzyw – ziemniaków, marchewki, brokułów, kalafiorów czy szparagów.
  •     Deserów – np. serników, biszkoptów czy muffinek.
  •     Do pieczenia i zapiekania – np. pieczywa, zapiekanek czy granoli.
 

Piekarnik parowy – czym się różni od elektrycznego?

 
Piekarnik parowy jest rodzajem piekarnika elektrycznego. Od tradycyjnego urządzenia różni się tylko tym, że został wzbogacony w funkcję pary wodnej. Może mieć też dodatkowe funkcje pieczenia. Natomiast zwykły piekarnik nie jest wzbogacony w żadną funkcję parową.  

Piekarnik parowy vs. mikrofalówka

 
Piekarniki parowe są w stanie zastąpić kuchenki mikrofalowe. Dzięki temu, że część ciepła w komorze piekarnika pochodzi z pary wodnej, potrawy nie są suche. Zarówno podgrzewane mięsa, jak i ryby oraz warzywa są świeże i soczyste, a do tego mają chrupiącą skórkę. 
 
 
Piekarnik elektryczny Gorenje BOS67371CLI
(źródło: http://maxelektro.pl/produkt/piekarnik-gorenje-bos67371cli,17426)

Piekarnik parowy – wady i zalety

 
Zastanawiacie się, czy warto zainwestować w piekarnik parowy? Wiele zależy od waszych potrzeb i sposobu, w jaki na co dzień przygotowujecie posiłki. Aby łatwiej wam było podjąć decyzję, sprawdźcie, jakie zalety i wady mają piekarniki parowe.
 
Zalety piekarnika parowego:
 
  • Pieczenie na parze pozwala zachować w produktach cenne witaminy, minerały i inne wartości odżywcze. 
  • Dodatek pary wodnej powoduje, że potrawy pieką się równomiernie i nie pękają, co jest szczególnie ważne w przypadku ciast.
  • Piekarnik parowy to dobry sposób na podgrzanie gotowej potrawy. Dzięki parze wodnej danie zachowa swoje cenne wartości odżywcze.
  • Pieczenie na parze nie wymaga używania tłuszczu, dzięki czemu można przyrządzać lekkostrawne posiłki. 
  • Dzięki parze wodnej zapachy nie mieszają się ze sobą, co oznacza, że jednocześnie można piec różne potrawy. 
  • Para wodna znacznie skraca czas pieczenia – potrawy są gotowe nawet o 20% szybciej.
  • Piekarnik parowy jest w stanie zastąpić parowar do gotowania na parze oraz kuchenkę mikrofalową do podgrzewania żywności.
 
Wady piekarnika parowego:
  • Takie urządzenie zwykle oferuje niższy zakres temperatur. Może mieć to duże znaczenie w przypadku pieczenia potraw, które wymagają maksymalnej temperatury, np. pizzy.
  • Piekarnik parowy oferuje czyszczenie parowe, które nie jest tak skuteczne jak pyroliza. Para wodna może sobie nie poradzić z uciążliwymi zabrudzeniami.
  • W piekarniku parowym mamy do czyszczenia dodatkowy element – zbiornik na wodę. Należy go opróżniać i czyścić po każdym użyciu, aby nie dopuścić do rozwinięcia się bakterii. 
  • Piekarnik parowy pobiera też więcej energii niż zwykły piekarnik elektryczny.
  • Ceny piekarników parowych są wyższe niż klasycznych modeli. 
 
Jak widać, piekarnik parowy ma wiele zalet, ale też nieco słabsze strony. Nie ma jednak urządzeń bez wad, dlatego, jeśli zależy nam na przyrządzaniu smacznych, lekkostrawnych i zdrowych potraw, to warto w niego zainwestować.