


21.09.2017Śląskie od kuchni
Jest już w regionie turystyczno-kulinarny szlak "Śląskie Smaki" - teraz będzie promocyjne wsparcie dla smakoszy w postaci książki. To publikacja wyjątkowa, bo zdecydował się ją wydać Śląski Urząd Marszałkowski. Tytuł? "Śląskie od kuchni". Cel? Promocja regionu "smakiem" i wsparcie produktów tradycyjnych. W prezentacji książki brał udział mistrz Śląskiej Kuchni , Remigiusz Rączka, który zwrócił uwagę na fakt, że taka publikacja jest po prostu potrzebna...
Plik dźwiękowy: A_S_raczka.mp3
"Śląskie od Kuchni" to coś w rodzaju książki kucharskiej. Ma być wskazówką dla restauratorów i promocyjnym wsparciem organizatorów turystyki w regionie. Zawiera przepisy tradycyjnych potraw poszeregowane według obszarów skąd pochodzą.
- To, co mamy na talerzu, to historia naszego regionu w pigułce, a to, co jemy, jest tożsame z tym, skąd pochodzimy. Dziś kuchnia regionalna to w zasadzie produkt turystyczny i duża szansa na promocję regionu. Ludzie po przejściu górskiego szlaku czy odwiedzeniu ciekawego obiektu szukają regionalnych potraw, a my możemy się pochwalić tym wszystkim, co nasi pradziadowie wypracowali przez lata, przekonywał podczas prezentacji marszałek Wojciech Saługa.
Książka składa się z czterech części i opisuje potrawy z potoków, gór i jezior, z pól, sadów i lasów, z chaty i familoka, z pieca i z piekarnika. W planach jest przygotowanie filmowej wersji książki oraz powstanie sklepu internetowego z produktami regionalnymi, a także zachęcanie restauratorów i hotelarzy do wprowadzenia produktów turystycznych do menu.
Produkt tradycyjny charakteryzuje się ugruntowaną w czasie, przynajmniej 25-letnią metodą wytwarzania, a jego jakość lub wyjątkowe cechy wynikają ze stosowania tradycyjnych metod produkcji. Dlatego warto go chronić i promować, wpisując na listę produktów tradycyjnych. W województwie śląskim są 143 produkty wpisane na krajową listę produktów tradycyjnych. Pierwszym zarejestrowanym w 2006 roku produktem był ciulim lelowski. Wśród nowości znajdują się m.in. kompot i powidła ze śliwki żniwki, miody ziemi żywieckiej i piwo raciborskie.